Home > Diverse > Om kryptovirus og sikkerhetskopiering

Om kryptovirus og sikkerhetskopiering

Til alle der ute som er redd for eller kanskje ikke redd for dette viruset: IT-ekspertisen anbefaler at du oppdaterer operativsystem osv jevnlig, og det er bra, men det aller, aller viktigste er uansett dette:
 

SIKKERHETSKOPIÉR DATAENE DINE!

 
Du kan ikke sikre deg mot alle angrep – det er ikke mulig – men du kan sikkerhetskopiere dataene. Det vil også hjelpe den dagen harddisken din tar kvelden (og husk at SSD-er dør like fort som en gammeldags harddisk). Med sikkerhetskopi (“backup” på nynorsk) mener jeg noe som er utilgjengelig for en angriper. En USB-disk som ligger tilkobla PC-en, vil bli like kryptert som datafilene, og vil således være fullstendig ubrukelig etter et angrep. Det finnes flere løsninger, noen bra, noen dårlige, men jeg nevner bare to her, siden det er bare dem jeg har brukt. Begge disse ligger på 60-80 kroner per måned.
 
Crashplan.com funker fint, og har ikke noen begrensning i datamengde (selv om det til tider går lovlig treigt opp dit). Løsninga støtter også kryptering på klientsida, sånn at det på serversida ikke kan dekrypteres. Fordelen er at PST/FBI/CIA/NSA ikke kan få tak i dataene dine uten veldig mye jobb (eller, gitt at du har et godt passord, er det praktisk talt umulig). Ulempa er jo at hvis du mister passordet, så mister du sikkerhetskopien.
 
Jottacloud.com, norsk, har også “ubegrensa” lagring, dvs, de kaller den dét, men sa tidligere at over 10TB er overdreven bruk. Etter at forbrukerombudet tok saken (etter at jeg klaga til dem), er teksten endra, men Jotta mener fremdeles at de vil kaste ut folk som lagrer for mye. De fleste har likevel ikke så mye data at de når grensa.
 
Oppdatering 2. September 2017

Crashplan har sluttet med privatabonnement, men har et abonnement nå for “Small Business” med omtrent samme vilkår, men til dobbel pris, $10 i måneden. I forbindelse med endringen, kan kunder med privatabonnement migrere dataene over til Small Business-abonnement, men bare hvis det er under 5TB. Crashplan forklarer dette svært luftig med “because of technical reasons”, men har ikke klart å komme med en forklaring på hva slags grunner dette er. Innen datalagring er det jo noen grenser, som 2TB eller 4TB på grunn av 32-bit-systemer, men ingen på 5TB, så det er etter min oppfatning høyst sannsynlig at de heller vil bli kvitt kunder som bruker mer enn vanlig

Jotta funker nå også på Linux, med Duplicati som klient. Denne fungerer på de fleste plattformer, ikke bare Linux. Hastigheten er ikke forbløffende høy, men jeg får 10-30Mbps opp dit. Hvor mye som er begrenset i klienten eller fra jotta sin del, veit jeg ikke, men jeg gjetter at mye ligger hos jotta. Uansett en god løsning for mange.

 
Google, Microsoft, Dropbox og et lass av andre tilbyr lagringsløsninger for private, men ofte blir det ganske dyrt når datamengdene stiger. Her er det også variabelt hvorvidt de tilbyr versjonering eller ikke – gjør de ikke dét (som med onedrive), er ikke tjenesten noe sikrere enn en lokal harddisk eller en minnepinne når det kommer et kryptovirus og tar over.
 
Og til sist – igjen – sørg for å sikkerhetskopiere alt, hele tida, uansett hvilket operativsystem du bruker. Mange brukere av macOS og Linux tror de er sikret, siden det tradisjonelt ikke har vært mange virus på disse plattformene, men det vil komme – alle systemer har sikkerhetsfeil som dukker opp etter ei stund, og noen vil da prøve å utnytte disse for å tjene en god slant penger.
Categories: Diverse Tags:
  1. August 24th, 2017 at 22:51 | #1

    For ikke å glemme hardware feil……………

  1. No trackbacks yet.