Home > Etymologi, Oslo, Språk > Oslos etymologi

Oslos etymologi

Har du ikke lurt på hvorfor ting heter det det heter? Hva er Rødtvet, eller Makrellbekken? Jeg plukka opp denne boka i dag på biblioteket, og den begynner med et flott utgangspunkt – dog ikke i Oslo, men Nesoddtangen. Resten av boka er en fornøyelig reise mellom diverse stedsnavn og deres etymologi dvs språklig opprinnelse. Flott bok!

Tidlig i oslohistoriens morgen stir du og jeg oppe på det som en gang skal bli kalt Ekeberg.Vi ser over på det lange landet som har kommet til syne bak de store øyene. «ET NES!» sier du og peker. «Ja,» sier jeg, «det er NES!» og derved har vi navngitt det nye landet NES, slik mange steder i landet blir kalt.

Etter noen hundre år stir vi der igjen og skuer ut på NES. Ingen av oss husker lenger hva navnet betyr. «Se!» sier jeg, «NES er jo en odde, en NESODDE!» Og ganske snart begynner vi å kalle landet for NESODDEN.

Atter noen hundre år går, og på en stopp oppe på Eikaberget står vi og beundrer Nesodden, et navn vi for lengst har glemt hva egentlig betyr. Derfor peke     r du ivrig: «Se! Nesodden er jo en tange! En NESODDENTANGE!». Uten tanke for at de tre ordene betyr det samme, har et nytt navn blitt til: NESODDTANGEN.

Men hva tenker vi neste gang vi står der,når det tredobbelte navnet har festnet seg som et skikkelig egennavn? Kanskje at landet der ute former en spiss? Vil vi da stå og se på NESODDTANGSPISSEN?

Categories: Etymologi, Oslo, Språk Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.